8 września 2017
Polska kuchnia - rewolucja na talerzach
Polska kuchnia bardzo często kojarzy się z ciężkimi, tłustymi, mącznymi daniami z klusek i mięsa. Tymczasem nasze narodowe dania przeszły prawdziwą metamorfozę. Polska kuchnia stała się lżejsza, mniej kaloryczna, bardziej elegancka i wykwintna. Podbija nie tylko serca rodaków, lecz także zdobywa coraz większą sławę za granicą. Oto pięć powodów, dla których warto pokochać polską kuchnię.
1. Polska kuchnia - natura na pierwszym miejscu
Polska kuchnia to przede wszystkim dania, złożone z sezonowych, ogólnodostępnych składników. Pomysły na potrawy czerpiemy z natury - lasów i sadów. Właśnie z tego powodu w wielu potrawach kuchni polskiej odnajdziemy grzyby, zioła, jagody, maliny, śliwki czy inne dary natury. Nie stronimy także od dobrze przyrządzonej dziczyzny. Wszystko zależy jednak od pory roku.
2. Polska kuchnia - różnorodność i smak
Polska kuchnia to nie tylko bigos, zawiesiste zupy czy pierogi, choć z pewnością dania te są jej nieodłączną częścią. Magia polskiej kuchni polega na tym, że od wschodu do zachodu i od północy do południa kraju możemy zjeść setki różnych, niepowtarzalnych dań. I tak na północnym-wschodzie warto spróbować kiszki, babki ziemniaczanej, cepelinów czy sękacza. Wielkopolska słynie zaś z eintopfów (potraw jednogarnkowych) czy pyrów z gzikiem (ziemniaków w mundurkach z twarożkiem i ziołami). Różnorodność polskiej kuchni to zasługa naszej bogatej historii. Wpływy tradycji ruskich, galicyjskich i tatarskich są bardzo widoczne w menu przeciętnego Polaka.
3. Polska kuchnia - mięso w cenie
Polska kuchnia często kojarzy się z tłustymi daniami z wieprzowiny. Choć mięso wciąż stanowi główny element tradycyjnych dań, coraz częściej sięgamy po dziczyznę, wieprzowinę czy ryby. Ta pozornie niewielka zmiana nadaje polskiej kuchni lekkości i nowoczesności. Na naszych stołach gości bowiem cielęcina, gęsina, kurczak, indyk, dorada czy łosoś. Polacy coraz chętniej odchodzą też od tradycyjnego smażenia oraz pieczenia mięs na rzecz grillowania lub duszenia.
4. Polska kuchnia - pierogi w pięciu smakach
Dobrze znane nam kluski z farszem to bliscy kuzyni chińskich pierogów, które według podań przywędrowały do Polski za sprawą Jacka Odrowąża. Polski duchowny zajadał się tym przysmakiem na ziemiach kijowskich i tak pokochał pierogi, że postanowił przywieźć je do Polski. Nasze prababcie i babcie podawały je z kaszą, mięsem czy serem, okraszone cebulką. Obecnie pierogi przybierają rozmaite formy i nadziewane są różnymi farszami. Wykwintne nadzienie w połączeniu z delikatnym ciastem może zachwycić nawet najbardziej wymagających koneserów polskiej kuchni. Również zasmażka nie jest już obowiązkowa. Zamiast tego do pierogów często podaje się różnorodne sosy.
5. Polska kuchnia - alkohole
Wódka to trunek, nieodzownie kojarzący się z Polską. Obecnie należy do jednych z najczęściej eksportowanych produktów narodowych. Doceniana na całym świecie za walory smakowe wódka to tylko jeden z wielu polskich alkoholi, po które warto sięgnąć. Często zapominamy bowiem o wszelkiego rodzaju nalewkach, które Polacy tworzą od pokoleń, opierając się na naturalnych produktach - darach sadów i lasów. Ponadto możemy także pochwalić się wyjątkowymi winami, docenianymi na całym świecie. Polska kuchnia przez lata przeszła wiele rewolucji. Od kotletów mielonych z pieczarek, przez smażoną mortadelę aż po wykwintne dania z najwyższej półki. Historia kraju odcisnęła piętno na naszych tradycjach. Różnorodność, sezonowość i naturalność składników - to największe zalety polskiej kuchni. Pragniesz poznać nowe oblicza narodowych dań? Zapraszamy do naszej Restauracji.