Restauracja PAPU
Al. Niepodległości 132/136
02-554 Warszawa
Godziny otwarcia restauracji:
Poniedziałek - piątek 13:00 - 22:30
Sobota 12:00 - 22:30
Niedziela 12:00 - 21:00
Oprawę fotograficzną wykonał:
Daniel Miśko, www.danielmisko.pl
Pamiętasz czasy dzieciństwa, w których dom Twojej babci wypełniał się co niedzielę zapachem świeżo upieczonej kaczki lub moment, w którym próbowałeś pierwszy gryz jeszcze gorących placków ziemniaczanych z cukrem o poranku? Jesteśmy pewni, że wspomnienia te wywołują nie tylko uśmiech na Twoich ustach, ale sprawiają, że cieknie aż przysłowiowa ślinka. Nic w tym dziwnego - świeże i sezonowe składniki przygotowywane z dodatkiem aromatycznych przypraw i dodatków sprawiały, że nawet największy niejadek miał ochotę coś przekąsić. A co powiesz na to, że prawdziwa i smakowita polska kuchnia jest dostępna w Warszawie? Oczywiście mowa o naszej restauracji PAPU, w której każdy gość może przenieść się w podróż do smaków z dzieciństwa. Koniecznie przeczytaj ten artykuł i poznaj nie tylko sekrety polskiej kuchni, ale również dowiedz się, dlaczego to właśnie PAPU warto odwiedzić, aby zasmakować naszych rodzimych dań w stolicy. Ostrzegamy - będzie pysznie, więc lepiej nie siadaj do lektury z pustym żołądkiem.
Polska kuchnia w Warszawie rozkwita coraz bardziej z roku na rok. Restauratorzy decydują się na powrót do tradycyjnych smaków, które każdy z nas kocha od małego. W dobie rozkwitu lokali serwujących kuchnie z każdego zakątka świata, dobre polskie dania są dosłownie na wagę złota. W tym miejscu zdradzimy Ci podstawowe sekrety polskiej sztuki kulinarnej, o których mogłeś do tej pory nie wiedzieć.
Czy wiedziałeś, że ogromny wpływ na kształtowanie się kuchni polskiej miały przeróżne narodowości zamieszkujące tereny naszego kraju, np. mniejszości niemieckie, żydowskie czy rosyjskie? Czerpiąc inspirację z wielu różnorodnych miejsc, powstała tak wyjątkowa i uwielbiana przez nas wszystkich polska kuchnia, którą możesz skosztować w warszawskich restauracjach. Pomimo tego, że większość z naszych tradycyjnych dań to czyste bomby kaloryczne, każdy miłośnik jedzenia doskonale wie, że od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Co niektórzy we własnych domach odtwarzają rodzinne receptury w bardziej przyjaznych dla zdrowia odsłonach. Co w takim razie stanowi podstawę naszej rodzimej polskiej kuchni? Są to potrawy mączne (alergicy i osoby chore na celiakię mogą zastąpić mąkę pszenną np. mąką gryczaną lub kukurydzianą), duże ilości mięsa, w tym drobiu i dziczyzny, oraz kiszonki, grzyby, buraki, a nawet śmietana, którą nasze babcie z radością hojnie dodawały do różnych rodzajów zup. Wszystkie podawane dania były bogato przyprawione solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i koperkiem z pietruszką. Te dwa ostatnie musiały być koniecznie świeże i pochodzić z przydomowego ogródka. Oczywiście w prawdziwej polskiej kuchni nie mogło zabraknąć kieliszka czystej wódki lub domowej nalewki, które miały wpływać pozytywnie na proces trawienia tłustych potraw.
Polska kuchnia w Warszawie staje się ponownie coraz bardziej popularna, a jednym z przykładów lokali, w których skosztujesz naszych tradycyjnych potraw, jest właśnie restauracja PAPU. Zastanawiasz się, co jest takiego wyjątkowego w serwowanych przez nas daniach, że udaje nam się regularnie wyróżniać na tle konkurencji? Przede wszystkim jest to pasja do gotowania, którą wyczuwasz w każdym kęsie przygotowanego przez nas dla Ciebie posiłku. Jednak to nie wszystko - nasza polska kuchnia została przygotowana w oparciu o tradycyjne receptury, które zostały odtworzone w niezwykle nowoczesnym i unikalny wydaniu. W naszym menu znajdziesz placki ziemniaczane z plastrami marynowanego łososia, pierożki z gęsiną w aromatycznym bulionie czy pół kaczki z codziennego wypieku z sosem ze śliwek i moreli. Wszystko oczywiście przygotowane ze świeżych i sezonowych składników, które każdego dnia wybieramy z największą starannością. Nasi goście już pokochali serwowaną przez nas polską kuchnię w Warszawie, a Ty kiedy nas odwiedzisz? Zapraszamy!