Restauracja PAPU
Al. Niepodległości 132/136
02-554 Warszawa
Godziny otwarcia restauracji:
Poniedziałek - piątek 13:00 - 22:30
Sobota 12:00 - 22:30
Niedziela 12:00 - 21:00
Oprawę fotograficzną wykonał:
Daniel Miśko, www.danielmisko.pl
Wino to aromatyczny, szlachetny trunek, który ma mnóstwo sympatyków na całym świecie. Jednak, aby móc w 100% świadomie się nim rozkoszować i poznać pełnię jego smaku, należy zdobyć choćby podstawową wiedzę na temat serwowania wina. Z jakimi daniami należy łączyć poszczególne rodzaje wina? Zapraszamy do dalszej części dzisiejszego artykułu.
Odpowiednio dobrane wino wydobywa z potraw głębię smaku i sprawi, że posiłek będzie dla nas jeszcze większą przyjemnością. Białe wino powstaje z białych odmian winogron. Jest lżejsze i delikatniejsze od czerwonego. Wytrawne często służy jako aperitif, pobudzając apetyt przed daniem głównym. Jeśli jednak chcemy podać białe wino do obiadu, pamiętajmy o kilku istotnych zasadach:
Ten rodzaj trunku podajemy standardowo w temperaturze 8-12 stopni Celsjusza.
Czerwone wino jest produkowane z ciemnych winogron, którym zawdzięcza swój piękny, charakterystyczny, głęboki kolor. Jest alkoholem o zdecydowanie cięższym charakterze niż wino białe. Z czym warto je łączyć?
Optymalna temperatura do podawania czerwonego wina to 14-18 stopni Celsjusza (w zależności od typu).
Wino różowe jest subtelne, orzeźwiające, jednak nie ma w Polsce tak wielu zwolenników, jak wino białe czy czerwone, gdyż nie ma ono tak długich tradycji i nie można go długo przechowywać, w przeciwieństwie do innych rodzajów tego alkoholu (należy wypić je do 24 miesięcy od daty produkcji). Z czym świetnie komponują się wina różowe?
Wina różowe, podobne jak białe, podajemy schłodzone do temperatury 10-12 stopni Celsjusza.
Skoro wiemy już, z jakim jedzeniem wskazane jest łączenie poszczególnych rodzajów wina, warto dowiedzieć się, w przypadku jakich potraw nie należy tego absolutnie robić:
Jeśli chodzi o inne istotne zasady, warto podkreślić, że jeśli podczas jednego posiłku chcemy kosztować zarówno białe, jak i czerwone wino – pierwszeństwo ma białe. Nietaktem jest dodawanie do wina kostek lodu, trunek ten schładzamy wyłącznie w lodówce. Kolejna ważna reguła głosi, że wina młode podajemy przed starymi, wytrawne przed słodkimi, a lekkie przed cięższymi.
Szczególnym miejscem, w którym można degustować najróżniejsze rodzaje wina i spotkać osoby również są zafascynowane tym alkoholem jest tzw. wine bar. Warszawa to wymarzone miasto dla miłośników tego typu trunków, jest tu mnóstwo lokali, w których można spróbować win pochodzących z winnic, znajdujących się w najodleglejszych zakątkach świata i zdobyć choćby cząstkę wiedzy, którą posiadają najwybitniejsi sommelierzy. W naszej restauracji również możesz skorzystać z usług sommeliera, który pomoże Ci dobrać idealny trunek do dań. Zarezerwuj stolik już dziś!