Restauracja PAPU
Al. Niepodległości 132/136
02-554 Warszawa
Godziny otwarcia restauracji:
Poniedziałek - piątek 13:00 - 22:30
Sobota 12:00 - 22:30
Niedziela 12:00 - 21:00
Oprawę fotograficzną wykonał:
Daniel Miśko, www.danielmisko.pl
Chyba każdy Polak wie, że nasza rodzima kuchnia jest prawdziwie wyjątkowa - w końcu w jakim innym kraju możemy spotkać się z rozpływającymi się w ustach pierogami czy idealnie wysmażonym kotletem schabowym? Nie bez powodu i nasza polska restauracja, którą znajdziesz na warszawskim Mokotowie, zdecydowała się na serwowanie właśnie takich potraw. Piękno tkwi w prostocie, a my postanowiliśmy doprawić ją nutką nowoczesności. Efekt jest naprawdę smaczny, czego doskonałym dowodem są uśmiechy na twarzach odwiedzających nas każdego dnia gości. Jednak nadal niewielu z nas zna historię polskiej kuchni… Właśnie dlatego postanowiliśmy zabrać Cię w krótką podróż po dziejach tradycyjnych potraw. Usiądź wygodnie i przyszykuj się na smakowitą opowieść.
I to setki lat wcześniej! Pierwsze wzmianki na temat polskiej kuchni możemy znaleźć w zapiskach znanego nam z lekcji historii Galla Anonima. Nasi przodkowie żywili się przede wszystkim miodem, grzybami, prosem czy dziczyzną. Jak to w naszych tradycyjnych potrawach bywa, nie mogło zabraknąć także nabiału oraz aromatycznych ziół i przypraw. Miłośnicy procentowych trunków z pewnością ucieszą się, że już wieki temu lubowano się w piwie jęczmiennym. W kuchni naszych przodków nie znajdziemy tak popularnego oleju słonecznikowego - na stołach królował olej tłoczony z orzechów laskowych lub konopnych. Zastanawiasz się, co z warzywami? Ich również nie brakowało! Wśród najchętniej wykorzystywanych składników możemy wyróżnić marchewkę, ogórki czy też kapustę, znajdujących się także w potrawach, które serwuje Ci obecnie Twoja ulubiona polska restauracja PAPU Warszawa. Podobnie jak i u nas, tak i setki lat temu potrawy musiały być smaczne, odpowiednio doprawione i podawane w sycących porcjach.
Z uwagi na to, że jesteśmy narodem chętnym do zabaw, w czasach naszych przodków nie mogło zabraknąć i wielkich uczt. Pierwszą, którą opisano w kronikach, była uczta za czasów dynastii Piastów. Co znalazło się na stołach? Oczywiście mięso, a dokładniej pieczony prosiak, którego podano w towarzystwie domowego piwa. W trakcie bardziej oficjalnych przyjęć serwowano dodatkowo ptactwo oraz miód pitny.
Co prawda, nasza polska restauracja PAPU Warszawa nie istniała jeszcze wieki temu, ale nasi przodkowie zapoczątkowali uczty, które dziś w bardziej eleganckim wydaniu możesz zorganizować w naszym lokalu. Wróćmy jednak do historii… Dość szybko na naszych stołach pojawiły się zagraniczne i orientalne produkty, np. sałata, przyprawy czy migdały i rodzynki, które dostarczali kupcy. Tak kochane przez Polaków pasztety zagościły w polskiej kuchni dzięki Żydom, którzy cztery wieki temu zaczęli osiedlać się na naszych ziemiach. Jak się okazuje - nasi przodkowie byli ekspertami w łączeniu różnych smaków. W kuchni mieszano potrawy orientalne z łagodnymi i francuskimi, a efekt? Niezwykle smaczny! Zupełnie jak u nas - polska restauracja PAPU Warszawa również łączy prawdziwie polskie smaki z nietuzinkowymi dodatkami.
I tak oto wróciliśmy do czasów teraźniejszych, w których nie brakuje pierogów, kotletów schabowych, dziczyzny czy też piwa. Z pewnością ta krótka podróż po dziejach sprawiła, że zgłodniałeś, dlatego też chyba najwyższy czas nas odwiedzić. Prawdziwie polska restauracja PAPU Warszawa czeka na Ciebie z panierowaną kaszanką z musem z pieczonej cebuli, pierogami z ogonami wołowymi z maślanką chrzanową, rosołem z perliczki z pierożkami czy też stekiem z polędwicy wołowej z babką ziemniaczaną i puree z rukwi wodnej. Tradycyjne potrawy ze szczyptą nowoczesności z pewnością podbiją Twoje podniebienie. Zapraszamy!