Restauracja PAPU
Al. Niepodległości 132/136
02-554 Warszawa
Godziny otwarcia restauracji:
Poniedziałek - piątek 13:00 - 22:30
Sobota 12:00 - 22:30
Niedziela 12:00 - 21:00
Oprawę fotograficzną wykonał:
Daniel Miśko, www.danielmisko.pl
W czasach, gdy każdego dnia jesteśmy bombardowani sprzecznymi informacjami na temat jedzenia, bardzo trudno odróżnić prawdziwe nowinki od tych, które wprowadzają nas w błąd, jednocześnie szkodząc naszemu zdrowiu. Na pomoc wszystkim smakoszom ruszamy my - polska restauracja Warszawa, obalając najpopularniejsze mity związane z pożywieniem. Jesteś gotów na smakowitą porcję pożytecznej wiedzy? Usiądź wygodnie i raz na zawsze poznaj prawdę na temat jedzenia.
Aby zrozumieć, o co tak naprawdę chodzi w tym długoletnim sporze, należy na samym początku zdać sobie sprawę, że masło jest produktem naturalnym, podczas gdy margaryna… Cóż, została stworzona w dość sztuczny sposób przez człowieka, który szukał odpowiednika dla produktu, pochodzącego prosto od naszych polskich krów. Chyba każdy z nas pamięta czasy, w których margaryna była wręcz gloryfikowana, pozostawiając masło daleko w tyle. Zastanawiasz się, jak to w końcu jest z tymi dwoma źródłami tłuszczu? Jako polska restauracja, PAPU Warszawa zawsze wybierze produkt pochodzenia naturalnego, w którym na próżno szukać różnorodnych barwników czy aromatów, występujących bardzo często w margarynie. Niestety, podobnie jak i wiele dostępnych na rynku produktów, jest ona wyłącznie tańszym odpowiednikiem masła o znacznie gorszym dla zdrowia składzie.
Cukier nie tylko nie krzepi, ale wręcz może być przyczyną różnorodnych chorób i dolegliwości. Oczywiście, odrobina cukru do kawy w weekend nam nie zaszkodzi, a panująca obecnie moda na wolne od niego jedzenie nie powinna powstrzymać nas przed zjedzeniem ulubionego sernika, który z miłością został przygotowany przez nasza babcię. Kwestią, o której warto wspomnieć jest brak jakichkolwiek zdrowotnych korzyści, które czyniłyby cukier brązowy lepszym od jego białego odpowiednika. Choć delikatnie karmelowy odcień może na chwilę uśpić naszą czujność, to my w polskiej restauracji PAPU Warszawa przypominamy, że oba ich rodzaje są tak samo niezdrowe i posiadają identyczną liczbę kalorii. Nie możemy zapomnieć, że cukier potrafi uzależniać, o czym nie zdajemy sobie sprawy do momentu, gdy chcemy wyeliminować go z codziennej diety. Jak się okazuje - może to być naprawdę trudne.
Ten mit jest w znacznej części powiązany z poprzednim, stwierdzającym, że cukier krzepi. Oczywiste jest, że wyciśnięte w zaciszu własnego domu napoje ze świeżych owoców, które zakupiliśmy na pobliskim targu, są prawdziwą bombą składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm. Jednak napoje "sokopodobne", po które najczęściej sięgamy w sklepach, z reguły z prawdziwym sokiem nie mają nic wspólnego. Są one wypełnione cukrem, różnorodnymi regulatorami kwasowości, barwnikami, aromatami… Lista ta jest naprawdę długa. Warto je zastąpić tańszą i o wiele zdrowszą wodą, która zawsze czeka na Was idealnie schłodzona w naszej polskiej restauracji PAPU Warszawa. Eksperci spierają się także w kwestii zastępowania surowych owoców ich płynnymi odpowiednikami, które w trakcie procesów przetwórczych tracą cenny błonnik i stają się bombą naturalnych cukrów. Istnieje jednak złoty środek - rano wypij świeżo wyciśnięty sok, a podczas przerwy w pracy sięgnij po banana, jabłko czy inny owoc, aby równowaga w Twoim żołądku została zachowana.
Polska restauracja PAPU Warszawa bardzo poważnie podchodzi do jakości jedzenia, które podajemy naszym gościom. Odwiedzając nas, możesz być pewien, że potrawy zostały przygotowane ze świeżych i dobrych jakościowo składników, które stanowią bombę witamin. Odwiedź nas jak najszybciej i przekonaj się sam, zapraszamy!