Restauracja PAPU
Al. Niepodległości 132/136
02-554 Warszawa
Godziny otwarcia restauracji:
Poniedziałek - piątek 13:00 - 22:30
Sobota 12:00 - 22:30
Niedziela 12:00 - 21:00
Oprawę fotograficzną wykonał:
Daniel Miśko, www.danielmisko.pl
Często można usłyszeć w gronie znajomych, że któryś z nich jest fanem dziczyzny lub też udało mu się przyrządzić ją w wyjątkowo soczysty i pyszny sposób. Sam termin “dziczyzna” jest używany dość powszechnie zarówno przez zawodowych kucharzy, jak i kuchennych amatorów i pasjonatów. Ale czy tak naprawdę wiemy, co on dokładnie oznacza? Jak się okazuje - dziczyzna to nie tylko dania z dzika! I choć może to być zaskoczeniem dla wielu osób, ale faktem jest, że można zaliczyć do niej wiele innych gatunków mięsa. Koniecznie przeczytaj ten artykuł, aby dowiedzieć się, czym tak naprawdę są dania z dziczyzny serwowane w Warszawie i pozostałych miastach w naszym kraju.
Oprócz najłatwiejszego do wymienienia członka dziczyzny, czyli dzika, w jej skład wchodzi wiele różnych gatunków mięsa. Zaliczamy do niej również jelenie, daniele, sarny, dzikie króliki i zające, kuropatwy, bażanty, dzikie kaczki, przepiórki, cyraneczki oraz cyranki. Samą dziczyznę możemy podzielić na drobną, czyli pochodzącą od mniejszych zwierząt, dziczyznę grubą, czyli tę, którą uzyskuje się z gatunków większych, oraz dzikie ptactwo. Aby mięso pochodzące od wyżej wymienionych zwierząt mogło zostać dopuszczone do spożycia, musi być poprzedzone licznymi badaniami weterynaryjnymi, które potwierdza odpowiednia pieczęć służby weterynaryjnej. Taka procedura zapewnia czystość ubitego mięsa pochodzącego ze zwierzyny łownej oraz gwarantuje bezpieczeństwo konsumentom.
Dania z dziczyzny zdobywające popularność nie tylko w Warszawie, ale również w pozostałych polskich miastach, to jedne w wielu specjałów naszej tradycyjnej polskiej kuchni. Ich aromat i smak zyskały już wielu wielbicieli, a wartości odżywcze zachęcają do jak najczęstszego spożywania. Mięso zwierzyny łownej cechuje się niską zawartością tłuszczu, czyniąc z niego doskonałe źródło zdrowego białka. Jest bogate w żelazo, fosfor, magnez, wapń oraz witaminy z grupy B. Co więcej, dziczyzna to doskonałe rozwiązanie dla osób cierpiących na alergie. Nie znajdziemy w niej żadnej chemii czy antybiotyków, a to wszystko dzięki niezmiernie zdrowej diecie zwierzyn łownych - żywią się one naturalnymi i wolno rosnącymi roślinami, w których nie znajdziemy sztucznych nawozów lub pestycydów.
Ciekawostką jest, że dania z dziczyzny były kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla tych najbogatszych członków społeczeństwa, a na stołach pojawiały się tylko od święta. W obecnych czasach na szczęście mamy łatwy dostęp do tego wysokojakościowego i delikatnego mięsa. Mięso pochodzące od zwierzyn łownych jest twardsze od tego, które uzyskuje się ze zwierząt hodowlanych. Dlatego też zaleca się, aby odłożyć je w jakieś chłodne miejsce, w którym istnieje dostęp do świeżego powietrza. Dzięki temu mięso kruszeje, czyli staje się coraz bardziej miękkie. Czas, jaki powinno ono leżeć we wspomnianych warunkach, zależy tylko od jego rodzaju.
Danie z dziczyzny znajdziemy również w menu naszej restauracji. Oferujemy codziennie świeże wypiekane pół kaczki w towarzystwie domowego sosu ze śliwek i moreli. Tak oryginalne połączenie smaków - delikatności kaczki oraz słodkości owoców, sprawi, iż nie zapomnisz tej potrawy przez bardzo długi czas. I możemy Ci obiecać, że będziesz chciał wrócić po więcej!
Na szczęście czasy, gdy mięso ze zwierzyny łowieckiej było zarezerwowane tylko dla tych najbogatszych, dawno minęły, dzięki czemu dania z dziczyzny podbijają Warszawę, zdobywając coraz większą liczbę miłośników. Dzik, jeleń, królik czy kaczka, to zwierzęta, których uprzednio dokładnie przebadane mięso powinno znajdować się na naszych talerzach jak najczęściej. A jeśli nie mamy ochoty gotować, to zaufajmy profesjonalistom i skosztujmy świeżych i starannie przyrządzanych dań z dziczyzny z wyczuwalnym dodatkiem pasji i miłości. Zapraszamy do PAPU!