Restauracja PAPU
Al. Niepodległości 132/136
02-554 Warszawa
Godziny otwarcia restauracji:
Poniedziałek - piątek 13:00 - 22:30
Sobota 12:00 - 22:30
Niedziela 12:00 - 21:00
Oprawę fotograficzną wykonał:
Daniel Miśko, www.danielmisko.pl
Kuchnia polska jest doceniana nie tylko w naszym rodzimym kraju, ale i na całym świecie. Oferuje pyszne i różnorodne dania oparte na pozornie prostych składnikach, dzięki którym powstają prawdziwe specjały. Jakie polskie potraw są najbardziej znane na świecie? Co warto polecić z menu obcokrajowcom?
Kuchnia polska niegdyś opierała się głównie na treściwych daniach mięsnych i mącznych, nie brakowało w niej też grzybów i roślin strączkowych. Jakie potrawy przetrwały do dziś i wciąż cieszą się dużym zainteresowaniem? Co jest podstawą polskiej kuchni? Bez wątpienia do najpopularniejszych potraw zaliczamy bigos, kotlet schabowy z panierką, ziemniakami i zasmażaną kapustą, pierogi domowej roboty pod różną postacią (zwłaszcza z kapustą i grzybami, mięsnym farszem oraz pierogi na słodko – z białym serem lub jagodami).
Jeśli chodzi o zupy (które też są bardzo charakterystyczne dla naszej kuchni i budzą zdziwienie u wielu obcokrajowców), to nie można nie wspomnieć o klasycznym żurku z białą kiełbasą i jajkiem, tradycyjnym czerwonym barszczu, aromatycznej zupie grzybowej czy sycącej grochówce i kapuśniaku. Do chętnie spożywanych ciast oraz deserów zaliczamy m.in. budyń, faworki, babki drożdżowe, sernik, pączki oraz świątecznego makowca.
Kuchnia polska jest uważana za bardzo smaczną, treściwą i ciekawą. Jeśli chodzi o światową skalę kulinarną to najbardziej znanym polskim daniem są bez wątpienia pierogi serwowane na wiele sposobów (ruskie, z mięsem, owocami, grzybami), którymi z chęcią zajadają się przedstawiciele różnych narodowości – Amerykanie, Niemcy, Hiszpanie, Włosi i wiele innych nacji. Z Polską kojarzy się też wielu osobom barszcz czerwony i gołąbki.
Co powinien spróbować każdy zagraniczny turysta, odwiedzający nasze restauracje? Bez wątpienia są to wspomniane już wyżej pierogi, ale także rosół, żurek, bigos, tatar wołowy, klasycznego schabowego czy śledzia w oleju. Jeśli chodzi o słodkości to warto zaproponować obcokrajowcom naleśniki na słodko, sernik lub szarlotkę.
Z pewnością każdy powinien również poznać choćby symbolicznie polskie alkohole – znaną na całym świecie wódkę, tradycyjne nalewki czy miody pitne.
Obecnie panujący trend na szczupłą sylwetkę i zdrowe odżywianie sprawia, że wiele osób obawia się przytycia, jedząc w polskich restauracjach – czy słusznie? Rdzenna kuchnia polska z pewnością nie należy do niskokalorycznych, lekkich i zbyt przyjaznych dla naszego żołądka, jej filarem są przecież tłuste dania mięsne (pieczone schaby z zawiesistymi sosami, wędzone kiełbasy, boczki, golonka) oraz dania mączne (kluski śląskie, pyzy, kopytka). Jednak podkreślmy, że współcześnie świadomość odpowiedniego odżywiania jest znacznie większa niż kiedyś, o czym doskonale wiedzą również kucharze i przygotowują oni wiele polskich potraw w zdrowszy i wciąż bardzo smaczny sposób.
Osoby odwiedzające stolicę nierzadko z zagranicznymi znajomymi, chciałyby zjeść smaczny, tradycyjny obiad i mają w głowie zwykle takie skojarzenia: restauracja - Warszawa - kuchnia polska. Gdzie się udać, żeby nie tylko zaspokoić głód, ale i dopieścić nasze kubki smakowe? Jednym z polecanych miejsc, oferujących tradycyjne potrawy kuchni polskiej łączone z najnowszymi trendami w branży kulinarnej jest restauracja PAPU na Mokotowie. Serdecznie zapraszamy do rezerwacji stolików online lub telefonicznie.